Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, orice firma de constructii sau persoana fizica implicata in contructia unui imobil sau a unei instalatii tehnologice si de productie va primi autorizatie de constructie numai in cazul in care constituie un ”fond de garantare”, care va fi folosit pentru reciclarea, reutilizarea si eliminarea deseurilor generate pe santier. Sumele vor fi restituite doar daca molozul rezultat se va recicla sau reutiliza. Daca obligatiile stabilite in proiectul legislativ nu vor fi respectate, autoritatile publice locale vor folosi banii depusi in cont pentru gestionarea deseurilor lasate la voia intamplarii. De asemenea, constructorii sunt obligati sa sorteze minimum 60% din deseurile generate, din care o parte trebuie sa le reutilizeze, iar pe celelalte sa le elimine. Potrivit actului normativ, depozitare este interzisa. In conditiile in care cei vizati nu au posibilitatea sa respecte legea, acestia pot angaja o firma de salubritate sau o societate specializata care sa se ocupe de gestionarea molozului. Totodata, primariile sunt obligate sa creeze o infrastructura pentru reutilizarea deseurilor. Astfel autoritatile publice locale si/sau titularii de activitati de constructii au obligatii anuale privind pregatirea pentru reutilizare, reciclare si alte operatiuni de valorificare materiala a deseurilor provenite din activitati de constructii”, se specifica in proiectul amintit.
 
Primarul Clujului, Sorin Apostu i-a înmânat ieri ministrului Dezvoltării, Elena Udrea, o serie de propuneri de modificare a Legii nr. 50/1991, cu scopul de a întări cadrul legislativ la dispoziţia autorităţilor publice privind împiedicarea construcţiilor ilegale.


Articolele asupra cărora primarul a solicitat modificări sunt cele legate de oprirea şi desfiinţarea construcţiilor ilegale, oprirea efectivă a lucrărilor şi de prescripţia contravenţiilor din domeniul construcţiilor. “Am constatat din experienţă că este nevoie ca legislaţia să fie mai fermă în privinţa modalităţilor prin care se pot stopa şi desfiinţa construcţiile ilegale”, a declarat Apostu, prin intermediul unui comunicat de presă. Edilul a mai cerut ca legislaţia să stabilească în mod clar condiţiile în care o construcţie poate fi racordată la utilităţi.

Demersul porneşte de la dificultăţile pe care primăria le-a întâmpinat în încercarea de a stopa construcţia unui bloc ilegal pe strada Bucureşti nr. 4. Pentru că justiţia a stabilit termen în proces abia pentru primăvara lui 2011, iar investitorul se grăbeşte să finalizeze imobilul, muncipalitatea a cerut furnizorilor de utilităţi să nu acorde aviz de branşare. Societatea E.ON Gaz a fost sesizată la finalul săptămânii trecute de Poliţia Comunitară cu privire la situaţia de pe Bucureşti.

“Proprietarul nu a depus nicio solicitare pentru obţinerea acordului de acces la sistemul de distribuţie pentru imobilul nou-construit. În conformitate cu legislaţia actuală, pentru obţinerea acordului de acces la sistemul de distribuţie a gazelor naturale solicitantul trebuie să ataşeze cererii de acord acces dovada legală a deţinerii spaţiului, precum şi actul de identitate”, a informat Departamentul Comunicare şi Relaţii Publice al E.ON Gaz.