Primăria Cluj-Napoca mai are de desfiinţat anul acesta doar două panouri publicitare ilegale. În 2010, poliţiştii comunitari din subordinea municipalităţii au derulat o campanie în forţă în sectorul publicităţii stradale şi au reuşit să ridice de pe domeniul public 260 de panouri amplasate ilegal.

“Anul trecut s-au derulat mai multe acţiuni în sectorul publicităţii stradale din oraş de către poliţiştii comunitari, în colaborare cu Regia Autonomă a Domeniului Public. În urma acţiunilor, au fost înlăturate de pe domeniul public majoritatea panourilor publicitare amplasate fără autorizaţie de construire în oraş. Anul acesta, mai sunt în curs de desfiinţare două panouri, unul în Piaţa Mihai Viteazul, care în prezent este în curs de demontare, şi un altul, situat în cartierul Grigorescu”, a explicat purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu.

Potrivit datelor furnizate de administraţia locală clujeană, anul trecut au fost desfiinţate 260 de panouri publicitare ilegale, dintre care 35 au fost ridicate de către proprietari, iar restul de 225 de către poliţiştii comunitari în colaborare cu Regia Autonomă a Domeniului Public. “În total, au fost desfiinţate de pe domeniul public 290 de mijloace publicitare fără autorizaţie. În afară de panouri, s-au verificat şi mesh-urile publicitare, 30 dintre ele fiind ridicate de pe clădiri. La acest capitol, al publicităţii ilegale, s-au dat şi 63 de sancţiuni în valoare de 335.000 de lei”, au informat reprezentanţii municipalităţii. În 2009, poliţiştii comunitari s-au ocupat de identificarea mijloacelor publicitate din oraş. Aceştia au inventariat şi verificat 376 de panouri situate pe domeniul public şi alte 196 amplasate pe domeniul privat. Dintre acestea, s-a dispus desfiinţarea a 133 de panouri, angajaţii primăriei aplicând 53 de sancţiuni.

Conform regulamentului de publicitate aprobat în 2009 de Consiliul Local Cluj-Napoca, în oraş sunt autorizate 54 de amplasamente pentru panourile publicitare, care au şi fost scoase la licitaţie. Firmele câştigătoare au cerut pentru multe din amplasamente autorizaţiile de construire. Panotaj Expert, care şi-a adjudecat 26 de amplasamente, a solicitat autorizaţii pentru toate locaţiile, cu excepţia celei de pe Bulevardul N. Titulescu nr. 25, care a primit aviz negativ de la Comisia Monumentelor Istorice. News Outdoor a solicitat autorizaţii pentru trei din cele şase amplasamente câştigate la licitaţie, deoarece restul de trei au primit aviz negativ de la Comisia Monumentelor - Piaţa Cipariu nr. 9, Piaţa Cipariu lângă Banca Transilvania şi Dorobanţilor nr. 1. Affichage România a solicitat autorizaţii pentru patru amplasamente, din cele cinci adjudecate la licitaţie, iar Altfel Media, pentru cele două amplasamente câştigate. Celelalte societăţi, Vitrina (şase amplasamente), Target Media (trei amplasamente), Way Media (un amplasament), New Age Advertising Agency (un amplasament) şi Ipse (patru amplasamente), nu au cerut deocamdată autorizaţii de construire.

Guvernul a aprobat la finele anului trecut proiectul de lege privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. După intrarea în vigoare a legii, autorităţile administraţiei publice din teritoriu au obligaţia de a elabora regulamente locale, în colaborare cu specialişti din domeniul arhitecturii, urbanismului şi cu reprezentanţi ai industriei de outdoor. Noua lege interzice publicitatea în centrele istorice ale oraşelor. De asemenea, există restricţii privitoare la distanţa dintre panouri, la suprapunerea într-o anumită zonă a mai multor forme de publicitate. Până la 1 mai 2011 toate formele de publicitate vor trebui să fie în conformitate cu noile reglementări, urmând ca autorităţile locale să demareze organizarea de licitaţii pentru amplasamentele destinate mijloacelor de publicitate.

“Noi nu am studiat în amănunt noua lege-cadru, însă ştim că aceasta este o sinteză a regulamentelor de publicitate din marile oraşe din ţară, inclusiv Clujul. Noi am trimis observaţii şi deja la Cluj am autorizat şi licitat un număr fix de amplasamente. Firmele care nu vor plăti chirie vor pierde contractele şi vom relua licitaţia amplasamentelor rămase libere. Avem un compartiment de specialitate care gestionează activitatea de publicitate stradală, extrem de atent”, a explicat viceprimarul Radu Moisin.



Leave a Reply.