Pentru amenajarea zonei înconjurătoare noului stadion, Consiliul Judeţean Cluj alocă un buget de peste 1,7 milioane de lei. Licitaţia vizează lucrările de proiectare şi de execuţie şi va demara în iunie.


Amenajarea zonei din vecinătatea stadionului vizează aleile de acces, aleile pietonale, spaţiile verzi, parcul pentru copii ce se va realiza pe fostele terenuri de tenis, sensurile de circulaţie, accesul spre parking şi chiar şantierul ce urmează să fie deschis pentru construcţia sălii polivalente. În acest sens, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj are sarcina de a organiza o nouă licitaţie publică pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie, pentru care a fost stabilit un buget de 1.706.950 lei. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a precizat că stadionul nu va putea funcţiona înainte ca lucrările din exterior să se finalizeze.

CJ plănuieşte să inaugureze noul stadion Cluj Arena în septembrie anul acesta. Acest obiectiv va deveni funcţional de abia după ce va fi amenajată şi zona exterioară. "Trebuie să organizăm o nouă licitaţie, pentru atribuirea unui nou contract de lucrări. Tot ce ţine de exteriorul incintei stadionului va intra în acest contract. Astfel, trebuie amenajate zona pietonală, căile de acces pentru maşini, intrările pentru autocare, alei de acces, scări de acces, turnicheţi (spaţii de preselecţie a publicului), legăturile cu parcul central, dar şi cu viitorul parc de copii ce va fi amenajat pe fostele terenuri de tenis, vor fi stabilite noi sensuri de circulaţie, este destul de lucru şi la partea aceasta, ca atare avem sarcina să atribuim acest contract cât mai repede posibil, pentru că stadionul nu poate fi dat în funcţiune dacă nu avem amenajat şi exteriorul", a explicat Alin Tişe. El a precizat că pentru acest contract, care va implica atât lucrările de proiectare, cât pe cele şi de execuţie, a fost rezervată suma de 1.706.950 lei. "Sper ca undeva în iunie să putem atribui acest contract, astfel încât în septembrie să putem inaugura oficial stadionul", a spus Tişe.

La rândul său, vicepreşedintele CJ, Radu Bica, a spus că pentru pregătirea licitaţiei ce vizează amenajarea pe verticală a stadionului (exteriorul), este nevoie de o documentaţie specială. "Pentru a şti ce trebuie să cerem firmelor care se înscriu în această licitaţie, este nevoie să conlucrăm cu specialiştii care au lucrat la proiectul stadionului. Proiectul pentru amenajarea exteriorului nu poate fi realizat fără a se ţine seama de cel al stadionului. Astfel că le-am cerut arhitecţilor stadionului să ne ajute la elaborarea documentaţiei de licitaţie şi deja se lucrează în această direcţie. Sper că nu vom întâmpina probleme şi că vom reuşi să atribuim acest contract în vară, astfel încât lucrările să se finalizeze la timp, pentru a inaugura stadionul în spetembrie, aşa cum ne-am propus", a comentat Radu Bica.

Unul dintre responsabilii proiectului care a stat la baza Cluj Arena, Şerban Ţigănaş, a explicat că proiectul pentru amenajarea exteriorului este la fel de important precum cel al stadionului, avertizând că este necesar ca administraţia locală şi cea judeţeană să se pună de acord în privinţa terenurilor pe care le împart în zona stadionului. Tot Ţigănaş a explicat că pentru orice ajutor solicitat din partea arhitecţilor se cere angajarea unui concurs, care să fie plătit şi în schimbul căruia să se poată cere profesionalism şi calitate. El a avertizat şi că situaţia actuală a terenurilor din vecinătatea stadionului trebuie reglementată, încât proiectul să poată fi realizat fără nici un fel de impediment. "Trebuie delimitată zona de intervenţie. Acolo mai există încă o clădire, care nu ştiu ce regim mai are. Primăria Cluj-Napoca şi CJ şi-au reîmpărţit zona, trebuie văzută situaţia terenurilor. Pe mine mă interează desenul final, caracterul zonei, coerenţa obiectivelor care vor apărea acolo. Să nu uităm că în vecinătate trebuie construită şi sala polivalentă, angajată de primărie, deci de pe acum trebuie proiectat şantierul, e necesar să fie gândită o soluţie temporară pentru protecţie. Pentru orice soluţii care implică o atare muncă - sunt arhitect şi e normal să o spun - se impune şi un contract", a comentat Şerban Ţigănaş.




Leave a Reply.