Companiile din domeniul constructiilor se asteapta ca anul 2009 sa fie dificil, unele luand in calcul mai multe scenarii privind evolutia afacerilor, stagnarea acestora la nivelul din 2008 fiind una dintre cele mai vehiculate variante, dupa cresterile semnificative ale vanzarilor din ultimii ani.
Stagnarea este o ipoteza prezentata de unele companii fie drept cel mai pesimist scenariu, fie ca target. Alti jucatori nu exclud scaderea usoara a indicatorului, fara a avansa un procent al deprecierii. Printre companiile care au aratat ca efectele crizei ar putea conduce la scaderea usoara a afacerilor sau la stagnare se numara producatorul de ciment Carpatcement Holding, distribuitorul de placi ceramice Delta Distribution si Lindab, grup suedez care dezvolta solutii pentru constructii civile si industriale si sisteme ecologice de ventilatii, cu referire la operatiunile din Romania.
Dupa o majorare a afacerilor, anul trecut, de 10�2%, la 1,1 miliarde de lei, Carpatcement Holding, din grupul german HeidelbergCement, a anuntat ca estimeaza in 2009 vanzari in stagnare sau scadere foarte usoara. Dragos Bonea, presedintele si actionarul majoritar al Delta Distribution, a anuntat, in luna decembrie a anului trecut, ca distribuitorul mizeaza pe afaceri de circa 45 de milioane de euro in 2008, nivel similar cu cel inregistrat in anul precedent, si anticipeaza vanzari in scadere usoara, sau o stagnare, in 2009.
Grupul Lindab a anuntat ca se asteapta in acest an la mentinerea nivelului de vanzari din Romania la nivelul din 2008, dar nu exclude o scadere usoara.
Alte firme au anuntat ca au bugetat afaceri in crestere, dar ca iau in calcul stagnarea vanzarilor, ca cel mai rau scenariu posibil.
Proprietarul producatorului de materiale de constructii Adeplast, Marcel Barbut, a spus ca ia in considerare pentru 2009, intr-un scenariu optimist, o majorare a afacerilor de 30�0%, evolutie influentata in principal de lansarea de produse.
Pentru multi jucatori, target-ul anuntat pentru 2009 este conservarea indicatorului. CON-A din Sibiu, cu activitati in industria constructiilor, mizeaza in acest an pe afaceri de 70 milioane de euro, nivel similar cu cel inregistrat in 2008, prognoza bazandu-se pe contractele existente, a declarat proprietarul grupului, Mircea Bulboaca.
Distribuitorul de materiale de constructii Dedeman, din Bacau, vizeaza de asemenea mentinerea cifrei de afaceri, in contextul scaderii consumului pentru materialele de constructie si amenajari interioare, precum si cresterii competitiei. Dedeman a avut afaceri de 250 milioane euro in 2008, in crestere cu 35% fata de anul precedent, evolutia indicatorului fiind influentata in principal de extinderea suprafetelor de vanzare.
Totodata, alte companii au bugetat in 2009 nivelul preconizat al afacerilor in 2008. Un exemplu este producatorul de panouri si profile din tabla ArcelorMittal Construction Romania. Compania mizeaza in 2009 pe afaceri de 32-33 milioane de euro, valoare estimata initial pentru anul trecut, cand afacerile au crescut sub asteptari, cu 14%, de la 21 milioane euro la 24 milioane euro.
Grupul austriac Strabag, cu activitati in industria constructiilor, mizeaza in 2009 pe afaceri consolidate in Romania de aproximativ 300 milioane de euro, in urcare cu aproape 10%, evolutia indicatorului depinzand insa de fluctuatiile valutare si fondurile europene pentru infrastructura.
Piata constructiilor a inregistrat majorari anuale ridicate in ultimii ani si are o contributie importanta la cresterea economica.
Printre factorii care vor juca un rol semnificativ in evolutia afacerilor si a pietei in perioada urmatoare, jucatorii nominalizeaza cursul de schimb, atragerea de fonduri europene, programele derulate de autoritati sau politicile de creditare ale bancilor.

sursa: topbusiness.ro



Leave a Reply.