Pentru amenajarea zonei înconjurătoare noului stadion, Consiliul Judeţean Cluj alocă un buget de peste 1,7 milioane de lei. Licitaţia vizează lucrările de proiectare şi de execuţie şi va demara în iunie.


Amenajarea zonei din vecinătatea stadionului vizează aleile de acces, aleile pietonale, spaţiile verzi, parcul pentru copii ce se va realiza pe fostele terenuri de tenis, sensurile de circulaţie, accesul spre parking şi chiar şantierul ce urmează să fie deschis pentru construcţia sălii polivalente. În acest sens, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj are sarcina de a organiza o nouă licitaţie publică pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie, pentru care a fost stabilit un buget de 1.706.950 lei. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a precizat că stadionul nu va putea funcţiona înainte ca lucrările din exterior să se finalizeze.

CJ plănuieşte să inaugureze noul stadion Cluj Arena în septembrie anul acesta. Acest obiectiv va deveni funcţional de abia după ce va fi amenajată şi zona exterioară. "Trebuie să organizăm o nouă licitaţie, pentru atribuirea unui nou contract de lucrări. Tot ce ţine de exteriorul incintei stadionului va intra în acest contract. Astfel, trebuie amenajate zona pietonală, căile de acces pentru maşini, intrările pentru autocare, alei de acces, scări de acces, turnicheţi (spaţii de preselecţie a publicului), legăturile cu parcul central, dar şi cu viitorul parc de copii ce va fi amenajat pe fostele terenuri de tenis, vor fi stabilite noi sensuri de circulaţie, este destul de lucru şi la partea aceasta, ca atare avem sarcina să atribuim acest contract cât mai repede posibil, pentru că stadionul nu poate fi dat în funcţiune dacă nu avem amenajat şi exteriorul", a explicat Alin Tişe. El a precizat că pentru acest contract, care va implica atât lucrările de proiectare, cât pe cele şi de execuţie, a fost rezervată suma de 1.706.950 lei. "Sper ca undeva în iunie să putem atribui acest contract, astfel încât în septembrie să putem inaugura oficial stadionul", a spus Tişe.

La rândul său, vicepreşedintele CJ, Radu Bica, a spus că pentru pregătirea licitaţiei ce vizează amenajarea pe verticală a stadionului (exteriorul), este nevoie de o documentaţie specială. "Pentru a şti ce trebuie să cerem firmelor care se înscriu în această licitaţie, este nevoie să conlucrăm cu specialiştii care au lucrat la proiectul stadionului. Proiectul pentru amenajarea exteriorului nu poate fi realizat fără a se ţine seama de cel al stadionului. Astfel că le-am cerut arhitecţilor stadionului să ne ajute la elaborarea documentaţiei de licitaţie şi deja se lucrează în această direcţie. Sper că nu vom întâmpina probleme şi că vom reuşi să atribuim acest contract în vară, astfel încât lucrările să se finalizeze la timp, pentru a inaugura stadionul în spetembrie, aşa cum ne-am propus", a comentat Radu Bica.

Unul dintre responsabilii proiectului care a stat la baza Cluj Arena, Şerban Ţigănaş, a explicat că proiectul pentru amenajarea exteriorului este la fel de important precum cel al stadionului, avertizând că este necesar ca administraţia locală şi cea judeţeană să se pună de acord în privinţa terenurilor pe care le împart în zona stadionului. Tot Ţigănaş a explicat că pentru orice ajutor solicitat din partea arhitecţilor se cere angajarea unui concurs, care să fie plătit şi în schimbul căruia să se poată cere profesionalism şi calitate. El a avertizat şi că situaţia actuală a terenurilor din vecinătatea stadionului trebuie reglementată, încât proiectul să poată fi realizat fără nici un fel de impediment. "Trebuie delimitată zona de intervenţie. Acolo mai există încă o clădire, care nu ştiu ce regim mai are. Primăria Cluj-Napoca şi CJ şi-au reîmpărţit zona, trebuie văzută situaţia terenurilor. Pe mine mă interează desenul final, caracterul zonei, coerenţa obiectivelor care vor apărea acolo. Să nu uităm că în vecinătate trebuie construită şi sala polivalentă, angajată de primărie, deci de pe acum trebuie proiectat şantierul, e necesar să fie gândită o soluţie temporară pentru protecţie. Pentru orice soluţii care implică o atare muncă - sunt arhitect şi e normal să o spun - se impune şi un contract", a comentat Şerban Ţigănaş.

 
Guvernul a aprobat un programul de actiuni pentru 2011 pentru consolidarea cladirilor de locuit multietajate, incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, finantat cu suma de 8 milioane de lei din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT)

In anexa proiectului sunt incluse 11 cladiri cu lucrari de consolidare in curs de executie la 1 ianuarie (opt unitati din Bucuresti, una din Roman si doua din Tulcea), zece cladiri la care urmeaza sa se organizeze contractarea executiei lucrarilor (opt unitati din Bucuresti, una din Sfantu Gheorghe si una din Harsova) si patru cladiri cu proiecte de consolidare in curs de elaborare la 1 ianuarie (trei din Bucuresti si una din Targu Mures).

La stabilirea cladirilor incluse in programele anuale de actiuni se au in vedere, in principal, urmatoarele criterii tehnice: numarul (mediu) de persoane existent in cladire, existenta spatiilor publice (la parter sau la alte niveluri ale cladirii), gradul de avariere a structurii cladirii la cutremurele din 1940, 1977 si 1986, asimetria structurii cladirii si numarul de etaje ale acesteia, anul constructiei, normele de proiectare antiseismica utilizate pentru proiectarea structurii de rezistenta, pozitia in municipiu/oras a imobilului si consecintele la scara urbana ale unei prabusiri si conditiile locale de teren, se arata intr-un comunicat MDRT.

 
Consiliul Local Feleacu a acceptat o asociere cu administraţia judeţeană în vederea realizării unui nou parc industrial - Tetarom IV. Suprafaţa de teren vizată măsoară 87 de hectare. Directorul societăţii Tetarom, Viorel Găvrea, a declarat că terenul a fost evaluat şi că o parte din el - peste 15 hectare - se pretează foarte bine pentru un parc fotovoltaic. Mai multe societăţi internaţionale ar fi interesate să investească într-un astfel de proiect de energie alternativă.

O parte din terenul pe care administraţia judeţeană l-a preluat de la comuna Feleacu pentru realizarea unui nou parc industrial va avea ca destinaţie un proiect de energie alternativă. “Suprafaţa are o expunere excelentă. Nu sunt clădiri, nici păduri, nici alte elemente care să fie în defavoarea unui parc fotovoltaic. Prezenţa curenţilor în zona respectivă împiedică depunerea prafului pe sticlă, ceea ce avantajează foarte mult o astfel de investiţie. Sunt o mulţime de alte plusuri, inclusiv temperatura optimă, astfel încât nu văd nici un motiv pentru care să nu dezvoltăm un parc fotovoltaic”, a anunţat directorul Tetarom, Viorel Găvrea. Acesta a explicat că se află deja în discuţii cu mai multe societăţi care ar avea interesul să investească într-un parc fotovoltaic. “Pentru cea mai mare parte din teren, vom dezvolta un parc industrial şi ne vom strădui să aducem firme de această categorie. În privinţa suprafeţei care va avea ca destinaţie un parc fotovoltaic, suntem deja în dicuţii cu mai multe societăţi de profil, din Austria, Italia şi chiar şi din China”, a spus Găvrea. Puterea parcului fotovoltaic va fi de 5 MW. “În prezent, pentru a asigura necesarul parcurilor industriale pe care noi le avem în administrare, avem nevoie de 2 MW. Acest parc ne-ar putea furniza 5 MW, deci ar fi chiar foarte bine pentru a ne asigura necesarul de energie”, a spus Găvrea.

Investiţia în Tetarom IV a fost evaluată la 11 milioane de euro, bani pe care administraţia judeţeană încearcă să-i atragă din fonduri europene, prin intermediul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al Asociaţiei Zona Metropolitană Cluj. Chiar dacă atât comuna Feleacu, cât şi administraţia judeţeană şi-au dat acordul pentru realizarea acestei investiţii, asocierea propriu-zisă nu a fost parafată. “Consiliul Judeţean mai are de întreprins o serie de paşi legali, până în momentul în care noi vom prelua în administrare acest teren. În primul rând, trebuie adoptat contractul de asociere dintre părţi. Pentru că în baza acestui contract vom afla în ce condiţii primim terenul în administrare. Consiliul Local al comunei Feleacu trebuie să facă evaluarea terenului şi să ajungă la o înţelegere cu administraţia judeţeană asupra beneficiilor care revin fiecărei părţi. Pentru că, în conformitate cu procedura, societăţile chiriaşe care vor investi în noul parc vor avea posibilitatea să cumpere terenul după cinci ani şi atunci trebuie să se decidă de la bun început cum vor fi împărţite aceste sume. O parte ar trebui să încaseze Consiliul Local Feleacu, dar, pe de altă parte, Consiliul Judeţean investeşte 5 milioane de euro în infrastructură şi ar trebui să aibă parte de o serie de beneficii. Toate aceste lucruri trebuie stabilite foarte clar, înainte ca noi să preluăm terenul în administrare”, a apreciat Viorel Găvrea.

Rămâne ca Tetarom să facă demersuri pentru a obţine titlul pentru un nou parc industrial, după ce Consiliul Judeţean va aproba această iniţiativă. Preşedintele judeţului, Alin Tişe, a precizat că toate etapele pentru definitivarea acestui proiect vor fi parcurse în cel mai scurt timp. “Vom avea banii în buget pentru cofinanţare. În rest, tot ce mai trebuie să facem este să adoptăm o serie de hotărâri, la înţelegere cu administraţia locală Feleacu. Sper ca în cel mai scurt timp să putem derula proiectul, mai ales că societatea pe care am angajat-o să realizeze studiul de fezabilitate şi-a făcut deja treaba”, a spus Tişe.