Un numar de 11.307 de romani si-au luat autorizatii de constructie de cladiri rezidentiale in primele patru luni ale acestui an.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), raportat aprilie 2010 la aprilie 2009, numarul autorizatiilor de constructie este insa in scadere cu 9,5%.

INS remarca faptul ca se construieste mai mult in regiunile Sud-Muntenia (+116 autorizatii), Nord-Est (+70 autorizatii) si Sud-Vest (+49 autorizatii) si mai putin in regiunile de dezvoltare: Centru si Nord-Vest.

Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in aprilie 2010 s-au eliberat cu 385 mai putine autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, scadere reflectata in aproape toate regiunile de dezvoltare.

Cele mai importante reduceri au fost in regiunile de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (-105 autorizatii), Sud-Est (-100 autorizatii), Nord-Vest (-78 autorizatii) si Nord-Est (-58 autorizatii).

Cresteri ale numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale s-au inregistrat insa in regiunea de dezvoltare Centru (+13 autorizatii).

In primele patru luni s-au eliberat 11.307 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, constructii hale  in scadere cu 22,8% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

Cele mai semnificative reduceri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (-687 autorizatii), Sud-Est (-599 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (-528 autorizatii), Nord-Vest si Nord-Est (-447 autorizatii fiecare).
 
Din cele 281 de santiere din Bucuresti, la aproape 30% lucrarile sunt sistate, abandonate sau in conservare. Totodata, din cele 190 de santiere unde se desfasoara lucrari de constructie pentru locuinte, 59 sunt inchise, potrivit unei analize realizate de Infobau.
De asemenea, din totalul de 281 de santiere analizate in perioada martie �mai 2010, mai mult de 40% au fost incepute anul acesta. Analiza a vizat cladiri civile si industriale aflate in stadiile �regatire santier� pana cel mult �a rosu�

In functie de tipul cladirilor, din cele 281 de santiere, 67,62% sunt destinate constructiei de imobile de locuinţe, 11,39% birouri şi spatii administrative, 9,96% spatii de invatamant, aproape 5% spatii comerciale, iar un procent de 6% este reprezentat de alte tipuri de cladiri (lacasuri de cult, hoteluri si restaurante, hale industriale sau cladiri cu specific medical).

Un procent mic, de doar 4% din santierele active vizitate sunt reprezentate de lucrari mari, adica cladiri cu cel putin opt etaje sau ansambluri rezidentiale, pe 25% din santiere se desfasoara lucrari medii, de regula imobile cu trei-sapte etaje, iar 71% sunt lucrari mici.