Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) va decide saptamana aceasta daca va actiona in judecata Guvernul pentru recuperarea creantelor din 2008 de catre firmele de constructii.
Constructorii romani au primit, pana in prezent, de la Executiv doar 65% din banii datorati pentru lucrarile realizate anul trecut, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu. Cu toate ca Executivul a declarat ca a platit 90% din bani, putem confirma ca am primit doar 65% din aceste fonduri. Restul banilor sunt blocati la ordonatorii secundari de credite si la autoritatile locale, a declarat Laurentiu Plosceanu.
Reprezentantii patronatelor din constructii cer Guvernului sa verifice unde a ajuns restul banilor si sa achite, in cat mai scurt timp, creantele restante. In cazul in care Guvernul nu-si va plati integral datoriile, vor intra in insolventa aproximativ 20-25% din firmele de constructii de talie mica si mijlocie, potrivit estimarilor ARACO. Totalul creantelor de incasat de catre firmele de constructii de la stat, pentru anul 2008, se ridica la 1,2-1,3 miliarde euro. Sumele urmau sa fie platite pana la data de 15 martie.
Presedintele ARACO a declarat la sfarsitul lunii martie ca intre 30 si 35% din numarul firmelor de constructii sunt in pericol sa fie inchise, ca urmare a lipsei finantarii si, astfel, contributia sectorului la buget s-ar putea reduce semnificativ. El a mai spus ca in conditiile lipsei de finantare pentru firmele de profil in acest an numarul salariatilor disponibilizati ar putea ajunge la 70.000-75.000.
Guvernul si-a asumat pana in data de 15 martie plata tuturor creantelor, iar acest termen nu a fost respectat, spunea in martie presedintele ARACO. In plus, cele mai multe solicitari s-au facut in regim de urgenta, ceea ce inseamna pentru firmele de constructii maximum o luna si jumatate, doua luni, de aceea s-ar putea trece la actionarea in instanta.
Totodata, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ioan Mintas, declara recent ca firmele din constructii la care statul roman are datorii vor actiona in judecata Guvernul daca pana luni, 30 martie, nu vor fi achitate obligatiile fata de constructori.
Volumul constructiilor din Romania a inregistrat o crestere de 26%, in 2008, pana la suma de 14,3 miliarde euro, potrivit ARACO. In prezent, in sectorul constructiilor lucreaza 380.000 de oameni, potrivit ARACO. Plosceanu a mai precizat ca in trimestrul intai al anului 2009 personalul din sectorul de constructii s-a redus, prin trimiterea in somaj, a circa 20.000 de angajati si protejarea sociala temporara prin Casa Sociala a Constructorilor a circa 21.500 de angajati.
Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) este o asociatie patronala, profesionala, neguvernamentala si nepolitica, reprezentativa la nivel national, cu peste 1.300 de membri din domeniul constructiilor. Incepand din iunie 1995, ARACO este membra a Federatiei Industriei Europene a Constructiilor - FIEC, organism recunoscut de Uniunea Europeana.
FGS Familia si asociatia patronala ARACO vor sa infiinteze o banca a constructorilor, care si-ar putea incepe activitatea peste trei ani, aceasta urmand sa finanteze preponderent proiecte din acest sector, a declarat, joi, Dan Cristescu, presedintele sindicatului FGS Familia. Am inceput primii pasi. Pana la sfarsitul anului speram sa terminam campania de promovare, a spus Cristescu. Banca ar urma sa fie controlata in proportii egale de Federatia Generala a Sindicatelor (FGS) Familia si Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO). Capitalul ar urma sa fie acumulat din piata interna, de la firme de constructii.

sursa: topbusiness.ro



Leave a Reply.