Constructorii trebuie sa-si ajusteze preturile si sa ia in calcul si alte optiuni in afara lucrarilor de infrastructura, precum realizarea de locuinte sau reabilitari termice, proiecte sprijinite de stat, a declarat secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Razvan Murgeanu.
Daca ei (firmele de constructii, n.r.) vor pastra preturile practicate, ca sa aiba un profit de 30-40%, vor avea o problema. Toata lumea vrea sa sape si sa puna asfalt. Mai sunt si alte oportunitati in care profitul este mai mic, dar este sigur. Cei care asteapta acum sa le pice o pleasca de asfalt in cap trebuie sa se gandeasca si ca pot sa puna si anvelopare de bloc, ca pot sa construiasca si imobile, a afirmat Murgeanu.
El sustine ca programul de reabilitare termica, derulat de Ministerul Dezvoltarii, si Prima Casa vor revitaliza piata constructiilor.
Programul de reabilitare termica a blocurilor urmareste, in primul rand, reducerea costurilor de intretinere cu incalzirea. Prin programul Prima Casa, persoanele fizice care nu detin o locuinta si nici nu au in derulare un credit ipotecar pot beneficia de credite garantate de stat in limita de 60.000 euro la cumpararea unui imobil.
Secretarul de stat a precizat ca suma alocata in acest an programului de reabilitare termica, de aproape 17 ori mai mare decat cea programata in 2008, ar putea fi suplimentata cu 100 de milioane de euro.
Deocamdata, este vorba de 360 milioane de lei, si speranta ministrului (Dezvoltarii, Vasile Blaga, n.r.) este sa mai aduca la sfarsitul lui iulie, cand va fi rectificarea, inca 100 de milioane de euro. Asta inseamna inca vreo 420 de milioane de lei cu care sa acoperim toate cerintele de anul asta, pentru ca in 2009 au fost cereri de peste 80.000 de apartamente, si noi platim acum vreo 42.000, a spus Murgeanu.
Cu privire la Prima Casa, Murgeanu a spus ca spera ca programul sa impulsioneze vanzarile de locuinte prin ANL si a apreciat ca proiectul nu va genera cresterea preturilor la locuinte.
In general, cei care vor accesa programul nu vor sa-si cumpere locuinte de cinci stele, a spus Murgeanu.
Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, declara recent ca programele de reabilitare termica a blocurilor si Prima Casa, desi dau un semnal pozitiv pietei constructiilor, nu o vor putea aduce la nivelul de anul trecut. In plus, Plosceanu sustine ca dimensiunea financiara a primului program mentionat a dezamagit.

sursa: topbusiness.ro



Leave a Reply.