Consiliul Local Feleacu a acceptat o asociere cu administraţia judeţeană în vederea realizării unui nou parc industrial - Tetarom IV. Suprafaţa de teren vizată măsoară 87 de hectare. Directorul societăţii Tetarom, Viorel Găvrea, a declarat că terenul a fost evaluat şi că o parte din el - peste 15 hectare - se pretează foarte bine pentru un parc fotovoltaic. Mai multe societăţi internaţionale ar fi interesate să investească într-un astfel de proiect de energie alternativă.

O parte din terenul pe care administraţia judeţeană l-a preluat de la comuna Feleacu pentru realizarea unui nou parc industrial va avea ca destinaţie un proiect de energie alternativă. “Suprafaţa are o expunere excelentă. Nu sunt clădiri, nici păduri, nici alte elemente care să fie în defavoarea unui parc fotovoltaic. Prezenţa curenţilor în zona respectivă împiedică depunerea prafului pe sticlă, ceea ce avantajează foarte mult o astfel de investiţie. Sunt o mulţime de alte plusuri, inclusiv temperatura optimă, astfel încât nu văd nici un motiv pentru care să nu dezvoltăm un parc fotovoltaic”, a anunţat directorul Tetarom, Viorel Găvrea. Acesta a explicat că se află deja în discuţii cu mai multe societăţi care ar avea interesul să investească într-un parc fotovoltaic. “Pentru cea mai mare parte din teren, vom dezvolta un parc industrial şi ne vom strădui să aducem firme de această categorie. În privinţa suprafeţei care va avea ca destinaţie un parc fotovoltaic, suntem deja în dicuţii cu mai multe societăţi de profil, din Austria, Italia şi chiar şi din China”, a spus Găvrea. Puterea parcului fotovoltaic va fi de 5 MW. “În prezent, pentru a asigura necesarul parcurilor industriale pe care noi le avem în administrare, avem nevoie de 2 MW. Acest parc ne-ar putea furniza 5 MW, deci ar fi chiar foarte bine pentru a ne asigura necesarul de energie”, a spus Găvrea.

Investiţia în Tetarom IV a fost evaluată la 11 milioane de euro, bani pe care administraţia judeţeană încearcă să-i atragă din fonduri europene, prin intermediul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al Asociaţiei Zona Metropolitană Cluj. Chiar dacă atât comuna Feleacu, cât şi administraţia judeţeană şi-au dat acordul pentru realizarea acestei investiţii, asocierea propriu-zisă nu a fost parafată. “Consiliul Judeţean mai are de întreprins o serie de paşi legali, până în momentul în care noi vom prelua în administrare acest teren. În primul rând, trebuie adoptat contractul de asociere dintre părţi. Pentru că în baza acestui contract vom afla în ce condiţii primim terenul în administrare. Consiliul Local al comunei Feleacu trebuie să facă evaluarea terenului şi să ajungă la o înţelegere cu administraţia judeţeană asupra beneficiilor care revin fiecărei părţi. Pentru că, în conformitate cu procedura, societăţile chiriaşe care vor investi în noul parc vor avea posibilitatea să cumpere terenul după cinci ani şi atunci trebuie să se decidă de la bun început cum vor fi împărţite aceste sume. O parte ar trebui să încaseze Consiliul Local Feleacu, dar, pe de altă parte, Consiliul Judeţean investeşte 5 milioane de euro în infrastructură şi ar trebui să aibă parte de o serie de beneficii. Toate aceste lucruri trebuie stabilite foarte clar, înainte ca noi să preluăm terenul în administrare”, a apreciat Viorel Găvrea.

Rămâne ca Tetarom să facă demersuri pentru a obţine titlul pentru un nou parc industrial, după ce Consiliul Judeţean va aproba această iniţiativă. Preşedintele judeţului, Alin Tişe, a precizat că toate etapele pentru definitivarea acestui proiect vor fi parcurse în cel mai scurt timp. “Vom avea banii în buget pentru cofinanţare. În rest, tot ce mai trebuie să facem este să adoptăm o serie de hotărâri, la înţelegere cu administraţia locală Feleacu. Sper ca în cel mai scurt timp să putem derula proiectul, mai ales că societatea pe care am angajat-o să realizeze studiul de fezabilitate şi-a făcut deja treaba”, a spus Tişe.



Leave a Reply.