Piata materialelor de constructii a scazut in primele sase luni ale acestui an cu 25% fata de perioada similara a anului trecut, iar indicii cifrei de afaceri pentru acest segment s-au diminuat cu 28%, in special din cauza cresterii pretului la producator, estimeaza presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii (APMCR), Claudiu Georgescu.
, spune presedintele APMCR.
In plus, Georgescu a precizat ca cele mai afectate segmente ale industriei materialelor de constructii au fost cel de ciment, corpurile de zidarie, tamplaria termoizolanta si intr-o masura mai mica partea de finisaje si de acoperisuri, deoarece au fost terminate lucrarile din anul anterior.
In ceea ce priveste evolutia sectorului de materiale de constructii pe perioada crizei, Claudiu Georgescu este de parere ca ar trebui gandita o strategie pe termen lung pentru iesirea din actuala situatia economica, o strategie sustenabila care sa ofere printre altele facilitati investitorilor straini ce ar trebui stimulati sa investeasca pe termen mediu sau lung.
Eduard Macarescu, director comercial Lasselsberger Romania, detinatorul marcii Cesarom, estimeaza ca piata placilor ceramice va scadea, in 2009, cu pana la 25 la suta, pana la o valoare globala de 30 milioane metri patrati.
In ceea ce priveste cimentul, pretul la producatori nu a avut variatii mari in primul semestru, dar la comercianti a scazut cu pana la 50%, unii dintre acestia diminuand adaosurile comerciale din cauza cererii mai reduse, potrivit lui Mhai Rohan, presedintele patronatului de profil CIROM si seful Carparcement Holding.
a afirmat Rohan. El estimeaza ca pretul de vanzare al producatorilor, atat la cimentul vrac, cat si la cimentul saci, nu va suferi modificari majore in a doua jumatate a anului. El a adaugat ca preturile en detail din piata de saci au suferit scaderi importante, de pana la 50 %, din cauza scaderii cererii. , a explicat reprezentantul CIROM.
Potrivit datelor CIROM, productia locala de ciment a urcat anul trecut cu 6%, de la 10,06 milioane de tone la 10,7 milioane tone. Valoric, piata a crescut cu 20%, de la 2,73 miliarde lei la 3,28 miliarde lei.

sursa: topbusiness.ro



Leave a Reply.