Ministerul Dezvoltarii a elaborat un proiect de ordonanta prin care statul ar putea plati 50% din cheltuieli, iar autoritatile locale, restul.
Asociatiile de proprietari care vor sa-si reabiliteze termic blocul ar putea plati mai putin sau chiar deloc pentru lucrari. Ministerul Dezvoltarii a redactat un proiect de act normativ care modifica schema de finantare a programului Reabilitarea termica a blocurilor. Astfel, statul va plati 50% din cheltuieli, mai mult cu 16% fata de cât plateste in prezent, iar primaria poate achita minimum 30% si maximum 50%, daca are bani in bugetul local.
In prezent, proprietarii platesc 33%, primaria 33%, iar statul - restul. Acest act normativ prevede ca statul va da mai multi bani, iar proprietarul blocului - doar 20% din lucrari. In plus, autoritatea locala poate sa preia o parte sau chiar toate cheltuielile care ii revin proprietarului, ne-a explicat Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii. Prin actul normativ in vigoare se prevede o cota substantiala de participare a asociatiilor de proprietari la finantarea lucrarilor de izolare termica, cota pe care, in actuala conjunctura economica, acestea nu o pot asigura. De asemenea, legislatia in vigoare prevede posibilitatea ca beneficiarii sa primeasca finantare suplimentara din bugetele locale, fara insa a crea cadrul legal de aplicare a unei astfel de prevederi , se arata in nota de fundamentare a proiectului.

sursa: cotidianul



Leave a Reply.